WordPress, met dit CMS systeem bouw ik websites. Wil je als klant graag andere software? Sorry, dan zal je een andere webdesigner moeten zoeker. CMS betekent trouwens Content Management System, oftewel software waarmee je websites kunt bouwen.
In dit artikel leg ik je uit waarom ik fan ben van WordPress en wat de reden is dat ik enkel met WordPress werk. Ik deel een aantal voordelen van WordPress en ook een aantal nadelen, uiteraard voorzien van een praktisch voorbeeld. Inmiddels heb ik ruim 5 jaar ervaring met deze software en ik deel graag mijn enthousiasme over WordPress met jou.
Weinig tijd om te lezen?
Wat is WordPress?
WordPress is dus software waarmee je een website kunt bouwen en beheren. Het is veruit ook de meest bekende software. Ruim een derde van alle websites draait op WordPress. Het is open source software, wat betekent dat je het gratis kunt downloaden en gebruiken. Het thema (themes) bepaalt het uiterlijk en door het toevoegen van plug-ins kun je de functionaliteiten uitbreiden van de website.
Vergelijk het met een mobiele telefoon. De keuze voor een Iphone of een Samsung bepaalt het uiterlijk (thema) en door het toevoegen van apps (plug-ins) breidt je de mogelijkheden van de telefoon uit.
Hoe draait WordPress?
Je kunt de website laten draaien op de server van WordPress of zelf een hostingpartij zoeken en hierop de software downloaden. Een bekende hostingpartij is bijvoorbeeld Strato. Het nadeel van de website laten draaien op de server van WordPress is dat er maar een beperkte keuze is uit thema’s en plug-ins. Het heeft dus de voorkeur om zelf een hostingpartij te zoeken.
Om weer terug te komen op het voorbeeld van de mobiele telefoon: je kunt het type telefoon zien als de hosting, dus bijvoorbeeld de Iphone. Op de Iphone draait de software IOS. Dit kun je vergelijken met WordPress.
Voordelen
Er zijn verschillende redenen om voor WordPress te kiezen. Graag deel ik een aantal voordelen met je.
1. Het is onwijs populair. Zoals ik al aangaf draait meer dan 30% van de websites op WordPress. Dat geeft aan dat het goede software is en dat de meeste professionals, zoals webdesigners, programmeurs en software ontwikkelaars, kiest om met WordPress te werken. Dus betere thema’s, plug-ins en applicaties die te koppelen zijn.
2. Budgetvriendelijk. WordPress is namelijk gratis, wat dus al gauw vele euro’s bespaard. Sommige plug-ins zijn wel betaald, maar dan praten we over lage bedragen.
3. Gebruiksvriendelijk. Het is met enkele minuten te installeren, vaak zelfs met één druk op de knop bij jouw hostingpartij. En dankzij de website-editor, de thema’s en de plugins hoef je geen een regel code te schrijven.
4. Flexibel. Plug-ins voegen een functionaliteit toe die jij nodig hebt voor de website, zoals een webshop of een contactformulier. Overbodige functionaliteit kun je dus achterwege laten. Ook zit je niet vast aan een vaste partij. Je kunt switchen van hostingprovider, of van thema. Simpel jouw website volledig omgooien is dus mogelijk.
5. Zoekmachinevriendelijk. De code is schoon en zoekmachines hebben graag een WordPress website hoog in de zoekresultaten staan. Daarnaast kun je eenvoudig een plug-in zoals Yoast downloaden die helpt om jouw website SEO proof te maken. Die plug-in helpt je aan een sitemap, het instellen van titels en zelfs bij het optimaliseren van je content.
Nadelen
Kent WordPress dan helemaal geen nadelen? Jawel hoor en ook deze benoem ik graag voor je.
1. Open Source software. Omdat het gratis en voor iedereen toegankelijk is, dan dus ook iedereen een thema of plug-in ontwikkelen. Doordat er zoveel gratis te downloaden is, bestaat dus de kans dat je rotzooi op de website plaatst.
2. Updates. Zowel WordPress, als de plug-ins en de thema’s moeten met grote regelmaat worden geüpdatet. Door een update kan het voorkomen dat er een ander onderdeel van de website niet meer werkt, bijvoorbeeld als een plug-in ineens niet meer samenwerkt met een thema. Hierdoor kan de website onbereikbaar worden of niet meer naar behoren werken.
3. Veiligheidsrisico. Zoals bij punt 2 benoemd, bestaat het risico bij een update dat een plug-in niet meer werkt en een foutmelding veroorzaakt. Doordat je dan niet meer de laatste updates kunt draaien, levert dit potentiële veiligheidsrisico’s op, waardoor een website makkelijker gehackt kan worden.
Ook het installeren van plugins kan een risico vormen, omdat WordPress een open source systeem is. De plugins worden gemaakt door hobbyisten en amateurs, waarbij niet iedereen dezelfde goede bedoelingen heeft. Ook met het installeren van een plugin in WordPress, kan het dus voorkomen dat kwaadwillenden meelezen met wat de gebruikers op jouw website doen.
Waarom ik enthousiast ben over WordPress
De afgelopen jaren ben ik van iemand die niets wist over websites en WordPress gegroeid naar een webdesigner die nu websites in opdracht voor andere ondernemers ontwikkeld. Hierin heb ik bepaalde keuzes gemaakt in thema’s en plug-ins die gericht zijn op gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor kan ik ook mijn klanten eenvoudig uitleggen hoe dat een website werkt en hoe dat ze hem kunnen onderhouden. En dit ongeacht het een blog, webshop of een bedrijfswebsite is.
Daarnaast spelen ook de lage kosten een belangrijke rol in mijn keuze. Zo wordt het ook voor een kleine ondernemer of vereniging mogelijk om een professionele website te laten bouwen tegen lage kosten.
Meer informatie over de geschiedenis van WordPress
In onderstaande video wordt meer uitgelegd over het ontstaan van WordPress, hoe dat het is ontwikkeld in de afgelopen jaren en wat er allemaal mogelijk is. Een interessante video om eens te bekijken.
Ben jij inmiddels ook enthousiast over WordPress en zou jij graag jouw website ermee willen bouwen? Ik kan je hiermee helpen tegen een toegankelijk tarief. Lees meer over maatwerk websites of over website advies. Ik help je niet alleen de website te bouwen, maar ook ermee te werken.